Jimat Air 02

15Jan07

jimat-air-02.jpg
Satu lagi kartun rentetan dari Jimat Air 01…



28 Responses to “Jimat Air 02”

  1. teringat aksi kakak sorang tu dlm iklan di TV ‘alahh .. kalau nak jimat tu bukann tak boleh’ ..😀

  2. hahahaha

  3. 3 BP

    jgn basuh lelama.. nanti keter kecut kesejukan.. heheh

  4. 4 wan

    heeheehee….anda sungguh berbakat!

  5. 5 jones

    wan, ayat ‘anda sungguh berbakat’ adalah ayat yang sangat tidak sopan jika di tujukan kepada si hanafiah. hahaha.

  6. 6 wan

    jones, kenapa pulak? I’m not being sarcastic! :p

  7. 7 el

    mungkin maksud jones, kita takkan cakap ‘anda sungguh berbakat’ kepada orang yang sudah lama diketahui bakatnya, sudah menjadi satu nama besar dalam industri perkartunan ni. Mungkin saja. ;^)

  8. 8 wan

    Oh, maaf saya tidak tahu, terima kasih el for the info.

    Encik Hanafiah, harap maaf ya! Saya kemari kerana Jones promote blog anda. Skrg Encik Hanafiah sudah tahu yg saya bukan peminat anda, mungkin akan jadi peminat anda selepas ini..mungkin! :)) Well Jones r u happy now! and FYI, I’m going to boikot u for a while just so u know :p

    Cakap pasal kartun, saya suka The Born Loser by Art & Chip Sansom, sejak di sekolah menengah lagi suka baca comic strip ni.🙂

  9. Assalamualaikum,

    Salam Ziarah dari Nashville.

  10. 10 pyan

    Wan, maaf diterima. Sekurang2nya anda tahu kini anda sedang mengunjungi blog kartunis yg bnyk mempengaruhi kartunis2 kat Msia dan jugak penggemar2 kartun – selain dpd Don.

  11. 11 el

    kira macam kamu jumpa tiger woods, dan cakap “kamu sungguh berbakat bermain golf”. hahaha.

  12. 12 wan

    pyan & el,

    Kartunis Msia yang saya kenal cuma LAT sahaja. Dulu waktu di sekolah rendah adalah juga saya baca majalah Gila-Gila. Sekarang anak2 saudara saya semuanya suka Anime. pyan dan el ni kartunis ya? Di mana boleh saya tengok gambar anda?..dan siapa tu Don? Terima kasih dan insya allah saya akan berkunjung ke sini selalu. el sukanya awak ketawakan saya takpe ketawalah..:))

  13. 13 pyan

    Wan…
    Don merupakan salah sorg lagi kartunis yg bnyk mempengaruhi kebanyakan kartunis2 kat Msia ni, & jugak kawan baik kpd yg empunya blog ni. Semasa di GG, Don terkenal dengan karya2nya spt Pendekar Mato Tige, Awang Incredible, Dan Din Don, Jonid & Penyapu Buruk.

    Anda boleh contact Creative Enterprise utk dptkan koleksi karya diorg.

    Pengaruh & stail kedua2 karyawan ini boleh dilihat pd kebanyakan karya kartunis2 Msia bermula dari hujung 1980an hingga skrg…

    p/s: Sorri, bro Kerengge…

  14. 14 el

    hoho, saya bukan kartunis la. Saya cuma peminat kartun malaysia saja. Pyan tu ye la.
    Dan, saya tidak ketawakan kamu, cuma nanti, kamu ngata saya marah pulak. Jadi, saya ketawa untuk mengendurkan ketegangan. hahaha… (upss… ketawa lagi…)😉

  15. 15 wan

    My intuition told me that, pyan, karyawan(retired?) Don dan Jones are the same person…hmmm something is fishy!

    On another note, Jones tonton Big Brother….hahaha gelaknya. Talking about racist, I know how it felt, when you are the only m*l*y(not 100%) working in a non-**l** environment…mcm anak tiri.

    p.s. teringat satu karekter dlm GG yg berskuter dan berambut besar serta berjambul beehive di depan…siapakah karekter itu?

    Jgn marah ya, Encik Hanafiah saya buat kecoh disini.

  16. 16 pyan

    Wan,
    Karakter dlm GG tu ialah A. Mamud. Siri ceritanya ialah Lagak A. Mamud. Pelukisnya ialah Fatah…

    p/s: Ur intuitions were completely wrong…hahah!

  17. 17 jones

    hahahaha!

  18. 18 el

    kamu bikin jones gelak lagi wan…
    pyan masih melukis. muda lagi.

  19. 19 wan

    oops, sorry pyan..thank you el…and jones to the left, to the left *singing to Beyonce’s Irreplaceble*

    p.s. i think i better be quiet for awhile..bye!

  20. ini kerengge kerengge ke? wah! you’re one of my favourite! tak sabar nak tunggu tempat ni penuh ngan kartun.. *masukkan site dalam favourite*

  21. ya para sahabt sekelian, GG memang membawa kembali nostalgia juga mengumpul menaut buat yang meminati pun yang bukan. buat masa ini saya tak berkesempatan untuk bersama anda kerana kesibukan sambil memgambil perkiraan kembali aktif dalam bidang grafik majalah. apa-apa pun tunggulah berita selanjutnya dari saya…

  22. 22 zoo11

    wah ramai juga kartunis awal2 kemeriahan GG dan gelihati…kemudian Batu Api..seterusnya Ujang…Lanun…Varia Lawak…abad baru ni G3…

    kerengge nak launch majalah baru ke?

  23. 23 PENDETA

    Kerengge pernah menerajui penerbitan majalah GILA-GILA sebagai ketua kartunis kalau saya tidak silap-Tentu saudara mengenali kartunis2 yang seangkatan seperti long,tazidi,bor,ujang,zainal buang husein…kemana kah mereka ini semua menghilang? sudah berhenti berkarya atau sudah give up dengan bidang melukis kartun? dan kenapa kartunis ujang tidak melukis dalam majalahnya sendiri?

  24. kalau saudara pendeta nak tahu…silalah ke blog: http://akujohan.blogspot.com/ mungkin ada sedikit jawapan disitu.HIDUPPPP KERENGGEE!!!

  25. baru ‘terjumpa’ blog ni masa dok membelek kerja kat pekomik. Salam perkenalan dari saya bang!.

  26. Saya kartunis indonesia. Salam kenal

  27. IJAZAH PALSU

    Banyak sekali diantara kita semua yang terjebak dalam lubang pengangguran.
    Menyedihkan memang ketika kita berulang kali keluar masuk dari satu perusahaan keperusahaan lain namun hasilnya tepap sama,DITOLAK!!!.
    Mungkin juga diantara kita berfikir kenapa untuk menempuh jenjang pendidikan yang tinggi membutuhkan biaya yang tidak sedikit,bahkan cenderung makin menjerat.
    Sedangkan untuk memperolah pekerjaan yang layak baik di instansi pemerintah maupun perusahaan swasta selalu disyaratkan: MINIMAL D3 atau S1.
    Salah siapa?!
    Apakah anda ingin berubah?
    Atau ingin selalu dijajah?

    ANDA BUTUH IJAZAH UNTUK MELAMAR KERJA/MELANJUTKAN KULIAH/KENAIKAN JABATAN?!?!

    -SMU:3.000.000
    -D3:6.000.000
    -S1:8.000.000

    * AMAN, LEGAL, TERDAFTAR DIKOPERTIS, BISA UNTUK MASUK(PNS, TNI, POLRI).

    JUGA MELAYANI PEMBUATAN SURAT SURAT PENTING SEPERTI:SIM, STNK, KTP, REKENING BANK, SURAT TANAH, AKTE KELAHIRAN.BPKB, N1, SURAT NIKAH, DLL.

    SYARAT:KTP/SIM,FOTO BERWARNA DAN HITAM PUTIH,UNIVERSITAS YANG DITUJU,IPK YANG DIMINTA(MAX 3,50),TAHUN KELULUSAN YANG DIMINTA,ALAMAT PENGIRIMAN YANG DIMINTA.KIRIM KE:arief_gagah@yahoo.com

    BERMINAT?

    HUB: 085736927001.

    (HANYA UNTUK YANG SERIUS SAJA)

    Nb:Semua manusia berhak meiliki pekerjaan dan pendidikan yang layak,entah dari kalangan atas,menengah dan bawah.Maka dari itu kami ada untuk anda yang mebutuhkan ijazah atau surat-surat penting lainnya.

    TERIMAKASIH

  28. 28 Barbii girl

    It is very funny.hahahahaha


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: